La tòfona és coneguda pel seu aroma i sabor, i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. El terme “tòfona” s’utilitza molts cops per referir-se a tots el fongs hipogeus en general, però específicament es refereix a aquelles espècies que s’inclouen en el gènere Tuber, dins dels fongs ascomicets. Existeixen actualment almenys 180 espècies d’aquest gènere al món, essent la tòfona negra (T. melanosporum) la més apreciada de les que produïm a Catalunya.
La tòfona negra es troba de forma silvestre al sud d’Europa, principalment a França, Espanya i Itàlia, tot i que puntualment la podem trobar a altres països de l’àmbit mediterrani. A Catalunya la tòfona té una presència important, representant el 30% de la superfície tofonera coneguda a l’Estat espanyol. Es troba principalment a les zones calcàries de mitja muntanya del Prepirineu i de la Serralada Prelitoral i presenta un gran potencial per al desenvolupament del seu cultiu.
Bonito GM, Gryganskyi, AP, Trappe JM, Vilgalys R. (2010). A global meta-analysis of Tuber ITS rDNA sequences: Species diversity, host associations and long-distance dispersal. Molecular ecology, 19(22), pp. 4994-5008.
Colinas C, Capdevila JM, Oliach D, Fischer CR, Bonet JA. (2007) Mapa d’aptitud per al cultiu de la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.) a Catalunya. CTFC, Solsona
Le Tacon F, Zeller B, Plain C, Hossann C, Brechet C, Robin C. (2013) Carbon transfer from the host to Tuber melanosporum mycorrhizas and ascocarps followed using a 13C pulse-labeling technique. PLoS One 8:e64626. 10.1371/journal.pone.0064626
Reyna S, García-Barreda. (2014). Black truffle cultivation: a global reality. Forest Systems 2014 23(2): 317-328.